Het Android OS van Google kun je als telefoonfabrikant helemaal gratis gebruiken. Daarmee beschikt een telefoon over een hoogwaardig state-of-the-art operating system. Ook de updates zijn gratis. Verder is het een “open” systeem. Je kunt er dus je eigen schil, ook wel “launcher” genaamd overheen zetten. Daar maken de telefoonfabrikanten uiteraard dankbaar gebruik van. Apple uiteraard niet, daar houdt men vast aan het eigen iOS.
Om Android OS ten volle te kunnen benutten, is het wel zo handig als je de Google Play Store app op je telefoon hebt geïnstalleerd. Dat willen de meeste fabrikanten ook wel, maar dan hebben ze wel te maken met de enige restrictie die Google vraagt: Als je de Play Store app wilt installeren, dan dien je ook onder anderen Google Search, Gmail en de Chrome browser te installeren. Verder schijnt Google ook druk uit te oefenen om vooral geen concurrerende apps te installeren.
Vanwege die restrictie vindt de EU dat er sprake is van een gesloten systeem, waarbij de telefoonfabrikanten min of meer worden gedwongen om inderdaad die extra zaken op de geleverde telefoons te installeren. De Europese Commissie is van mening dat Google de dominante marktpositie van Android misbruikt om op die manier de eigen diensten op de Android smartphones te bevoordelen. Ook heeft de Europese Commissie aangekondigd dat het Google desnoods met boetes wil dwingen om te stoppen met dit vermeende machtsmisbruik. Het gaat daarbij om flinke boetes. Als de EC die aanklacht inderdaad vertaalt naar een boete, dan zou dit Google wel eens miljarden Euro’s kunnen gaan kosten. De EC gaat dan uit van 10% van de jaaromzet over de desbetreffende periode.
Uiteraard heeft Google formeel afstand genomen van de uitspraken van de EC. Het bedrijf is van mening dat men vergeet dat het Android OS hevige concurrentie van Apple’s iOS ervaart. Ook zegt Google dat men er aan voorbij gaat dat het de gebruikers vrij staat om de Google apps die op de nieuwe telefoon staan, gewoon te verwijderen. Dat kan met éém enkele swipe beweging. Ook staat Google het toe dat er concurrerende apps op de telefoons worden geïnstalleerd. Zowel door de consument als door de fabrikant. Ook kan de consument zelf zijn eigen zoekmachines kiezen en instellen. Google is zelfs van mening dat de handelswijze van Google juist goed is voor de open markt. Nu general counsel Kent Walker van Google nam ettelijke maanden uitstel formeel heeft gereageerd, is het weer de beurt aan de EC om een zet te doen.
The post Getouwtrek om machtspositie Android appeared first on Goedkoop telefoon abonnement vergelijken?.